Arašidy v mliečnej čokoláde

Kód: 980/200 980/500 980/750 Zvoľte variant
4 hodnotenia
€1,70 €4,25 €6,35 od €1,70
Skladom Skladom Skladom Zvoľte variant
Variant

Vedeli ste, že arašidy sú v skutočnosti strukovina a nie orech? Majú veľa dobrých vplyvov na zdravie človeka, a obalené v čokoláde môžu aj zlepšiť blbú náladu. Arašidy sú pražené, na ich praženie nebol použitý žiadny olej, iba horúci vzduch. Tieto oriešky sú považované za jedny z najčastejších potravinových alergénov, ak však alergiu nemáte, určite vášmu telu dobre padnú dve tri porcie arašidov v týždni. Chcete vedieť prečo?

Detailné informácie

Podrobný popis


 

Ako vplývajú arašidy na naše zdravie?

Arašidy obsahujú koenzým Q10, nedostatok tejto molekuly sa spája s množstvom ochorení. Všetky súvisia s nedostatočnou funkciou mitochondrií /centrum dýchania a tvorby energie v bunke/. Má aj antioxidačný účinok, ktorý bráni poškodzovaniu tkanív nebezpečnými kyslíkovými radikálmi, zabraňuje vyplavovaniu prozápalových faktorov a oddiaľuje starnutie.

Sú dobrým zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B, železa, zinku, draslíka, horčíka, selénu, mangánu a medi. Niacín, vitamín E a resveratrol sa považujú za molekuly, ktoré chránia pred vznikom Alzheimerovej choroby a stareckej demencie.

Pravidelná konzumácia arašidov upravuje hladinu tukov v krvi, znižuje oxidáciu LDL cholesterolu, a vykazuje tak prevenciu pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Zároveň sa dokázal vplyv jednotlivých zložiek na znižovanie krvného tlaku, ide najmä o zdravé mastné kyseliny, rastlinné proteíny, horčík, draslík a arginín.

Tak ako asi všetky druhy orieškov, aj arašidy nás dokážu zasýtiť na dlhú dobu, dodajú potrebné živiny, a tak sa hodia do jedálnička všetkých, ktorí chcú schudnúť. Majú relatívne nízky obsah sacharidov a obsahujú mangán, ktorý pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Spomínaný arginín má na naše telo tiež veľmi dobrý vplyv. Patrí medzi semiesenciálne aminokyseliny: naše telo si ho dokáže samo vytvoriť, ale nie vždy. Potrebujeme ho dopĺňať najmä keď sme oslabení hojením nejakej rany alebo zápalom. Arginín stimuluje imunitný systém, pomáha detoxikovať pečeň a chráni sliznicu zažívacieho traktu.

 

Je čokoláda zdravá?

Čokoláda, toľkými ľuďmi milovaná… Taká sladká a dobrá! Mnohé výskumy sa zaoberajú jej vplyvom na zdravie človeka a, samozrejme, našli sa jej svetlé stránky, pričom horká čokoláda má najlepšie výsledky. Tak aké sú teda pozitíva? Čokoláda sa vyrába z kakaa, z rastliny. A ako všetky rastliny, aj táto obsahuje mnohé flavinoidy, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a sú preto zdravé, najmä pre srdcovo-cievnu sústavu. Podporujú totiž tvorbu oxidu dusného vo vnútri ciev, ktorý potom zlepší prietok krvi a optimalizuje sa krvný tlak. Flavonoidy tiež zlepšujú inzulínovú senzitivitu a môžu teda znížiť riziko vzniku cukrovky. Majú skutočné sľubnú budúcnosť v oblasti znižovania rizika týchto ochorení.

Avšak boli by sme blázni, keby sme si mysleli, že čokoláda je liek na cukrovku a vysoký krvný tlak!

Takže je čokoláda zdravá, alebo skôr škodí? Určite by bola hlúposť vynechať ju z jedálnička, ale nemôžeme ju brať ako zdraviu prospešnú potravinu. Je pravda, že obsahuje zdravé flavonoidy, ale závisí, v akej podobe čokoládu jeme, či si ju dáme so zdravými orieškami alebo sa rozhodneme pre iné varianty, existujú ich predsa tisíce… Čokoláda má totiž veľa kalórií, obsahuje nasýtené tuky a jednoduché cukry. A aj napriek niektorým zdravotným výhodám musíme vždy dbať na množstvo čokolády.

https://www.healthline.com/health-news/dark-chocolate-is-not-a-health-food#The-COSMOS-study.


 

Nutričné hodnoty (100g):

Energetická hodnota: 2455 kJ/589,6 kcal
arasidy mliecna coko


 
Zloženie: Arašidy pražené 44,44% Mliečna čokoláda - 55,56% (cukor, kakaové maslo, sušené mlieko plnotučné, kakaová hmota, sušené mlieko odtučnené, kakaový prášok, emulgátory: repkový lecitín a polyglycerol-polyricín oleát, aróma vanilková), povlakovej látky (karnaubský vosk, včelí vosk, šelak). Môže obsahovať sóju a orechy. V čokoláde kakaová sušina najmenej 25%. 
Krajina pôvodu: Slovensko

Skladovanie: Skladujte v suchu a v tme, najlepšie vo vzduchotesnej nádobe.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz