Broskyne lyofilizované

Kód: 906/100 906/250 Zvoľte variant
6 hodnotení
€6,50 €16 od €6,50
Skladom Skladom Zvoľte variant
Variant

Každý z nás pozná broskyne na mnoho spôsobov. Niekto robí doma džem, niekto radšej kompót, no stále ostáva vo vzduchu visieť otázka, ako sa dostať k čerstvým broskyniam mimo leta? Veľkoobchody možno ponúkajú broskyne z dovozu počas celého roka, no my poznáme zdravší spôsob.

Detailné informácie

Podrobný popis


 

Ako vplývajú na naše zdravie?

Nízky príjem ovocia a zeleniny sa vo všeobecnosti spája s rizikom viacerých civilizačných ochorení vrátane rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb a cukrovky. Broskyne sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov. Telu dodajú veľa antioxiadntov, ktoré chránia bunky nielen pred starnutím, ale aj pred vznikom mnohých civilizačných ochorení srdca, ciev, nervovej sústavy a mnohých ďalších.

Najdôležitejšou skupinou látok, obsiahnutou v čerstvom ovocí a zelenine, sú polyfenoly, bohato zastúpené aj v broskyniach. Tieto látky majú antioxidačné účinky, ktoré chránia naše telo vo viacerých oblastiach. Konkrétne ide napríklad o kyselinu chlorogénovú, ktorá má antioxidačné, protizápalové, antibakteriálne účinky, zároveň pôsobí protektívne na pečeň (chráni najmä pred chemickým poškodením)  a vplýva na metabolizmus tukov a glukózy. V tejto oblasti sa jej terapeutický potenciál stále skúma. Uvažuje sa aj o jej použití vo výrobe antibiotík. 

Ďalšou skupinou polyfenolov sú flavonoidy, ktoré chránia bunky pred poškodením UV-B žiarením. Antokyaníny tiež zabraňujú kôrnateniu tepien a upravujú hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň inhibujú aktivitu enzýmu COX II, ktorý súvisí s rozvojom zápalového procesu a s vnímaním bolesti, preto sa im pripisuje protizápalový účinok. Všetky tieto zlúčeniny majú výborné antioxidačné vlastnosti, bojujú proti voľným radikálom a chránia pred rôznymi ochoreniami spojenými s oxidačným poškodením.

Sú zdrojom vitamínu C, ktorý sa považuje za silný antioxidant. Chráni bioaktívne zlúčeniny, medzi inými aj vitamín E, pred oxidačným poškodením. Zúčastňuje sa tvorby kolagénu, karnitínu a noradrenalínu, je dôležitý pre vstrebávanie železa z tráviaceho traktu a posilňuje nešpecifickú imunitu. 

Dôležitá je aj vláknina, ktorá napomáha tráveniu a v správnom množstve zlepšuje vstrebávanie živín. Priveľa vlákniny môže mať opačný účinok. Vláknina pomáha prechodu potravy cez tráviacu rúru a znižuje riziko vzniku zápchy. Ide najmä o rozpustnú vlákninu, ktorá tvorí polovicu celkového obsahu vlákniny v broskyniach.

Broskyne sú bohaté na betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Betakarotén hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravého zraku a prevencii rôznych očných ochorení, ako je xeroftalmia (vysychanie slizníc rohovky i spojovky) a slepota.


 


 

Nutričné hodnoty (100g):

Energetická hodnota: 1465 kJ/350 kcal

broskyne lyo

broskyne mikro

*ODD=odporúčaná denná dávka 


 

Zloženie: Lyofilizované plátky broskyne 100%. Môže obsahovať stopy lepku a arašidov.
Krajina pôvodu: Nemecko
Skladovanie: Skladujte v suchu a tme, pri teplote 15 - 18 ° C.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz