Figy sušené natural

Kód: 2795/250 2795/750 Zvoľte variant
5 hodnotení
€2,50 €6,10 od €2,50
Skladom Skladom Zvoľte variant
Variant

Figy sú obľúbenou pochúťkou, rozšírenou po celom svete, oddávna boli symbolom plodnosti a hojnosti. Niekedy sa veľmi čudujem, prečo sa zvykne povedať: “je mi na figu” v negatívnom zmysle slova. Figy sú predsa úžasné ovocie plné zdravia! 

Detailné informácie

Podrobný popis


 

Ako pôsobia na naše zdravie?

Naše figy nie sú prisladené ani sirené, obsahujú nerafinované cukry, ktoré rýchlo dodajú energiu. Zároveň sú plné biologicky aktívnych látok, najmä semienka a dužina sú plné vlákniny. Obsahujú vitamín A, C, B1, B2, bielkoviny, aminokyseliny, draslík, pektíny, organické kyseliny, vlákninu a fermenty.

Aj figy, podobne ako iné druhy ovocia, obsahujú fenolové zlúčeniny. Najviac zastúpenými sú epicatechin, catechin a kyselina chlorogénová, nájdeme v nich aj antokyaníny a flavonoidy. Všetky tieto zlúčeniny majú výborné antioxidačné vlastnosti, bojujú proti voľným radikálom a chránia pred rôznymi ochoreniami spojenými s oxidačným poškodením. 

Antioxidanty sú veľmi často skloňovaným slovom. Ťažko si však predstavíme ich dôležitosť, pokiaľ nespoznáme aspoň základné princípy metabolických procesov v organizme. Ide o veľmi rôznorodú skupinu zlúčenín, čo však majú spoločné je, že chránia bunky pred zbytočným poškodením voľnými radikálmi. Takéto poškodenie môže vyústiť do rôznych zmien, ktoré sa prejavia vo forme ochorení srdcovo-cievnej sústavy, nervovej sústavy, kože, ba dokonca môžu podnietiť vznik rakovinových buniek.

Konzumácia fíg v štúdiách zlepšila funkciu pečene, ktorá bola poškodená nadmernou konzumáciou alkoholu. Obsahujú totiž kyselinu chlorogénovú, ktorá má antioxidačné, protizápalové, antibakteriálne účinky, zároveň pôsobí protektívne na pečeň (chráni najmä pred chemickým poškodením) a vplýva na metabolizmus tukov a glukózy. V tejto oblasti sa jej terapeutický potenciál stále skúma. 

Bioaktívne metabolity figy /antokyaníny/ zvyšujú sekréciu inzulínu, a tak sa normalizuje hladina krvného cukru. Zároveň môžu ovplyvniť glykémiu tým, že interagujú s enzýmami, ktoré štiepia zložité cukry, ktoré sú prítomné v potrave, na jednoduchý cukor - glukózu, ktorý prechádza do krvného riečiska. Zároveň antokyaníny inhibujú aktivitu enzýmu COX II, ktorý súvisí s rozvojom zápalového procesu a s vnímaním bolesti.

Flavonoidy tiež znižujú hladiny zlúčenín, spojených so zápalom (COX II, iNOS, TNF-alfa) a chránia bunky pred poškodením UV-B žiarením.

Ukázal sa aj antibakteriálny efekt, najmä v boji so zlatým stafylokokom a Propionibacterium acnes. Táto baktéria žije v mazových žľazách, najmä na tvári, a spôsobuje nepríjemné zápaly, ktoré sa prejavujú ako vyrážky. Nemôžeme si však prikladať figy na tvár, pretože obsahujú veľa cukrov, ktorými sa baktérie živia. Antibakteriálny efekt majú niektoré výťažky z tohto ovocia.


 

Nutričné hodnoty (100g):

Energetická hodnota: 293kcal/1226kJ
figy sušené

*ODD=odporúčaná denná dávka 


 

Zloženie: Figy 100% nesirené. Výrobok môže obsahovať stopy arašidov, iných orechov, oxidu siričitého alebo sezamu
Krajina pôvodu: Grécko/Turecko
Skladovanie: Skladujte v suchu a v tme, najlepšie vo vzduchotesnej nádobe.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz