Mango lyofilizované

Kód: 907/100 907/250 Zvoľte variant
11 hodnotení
€7,10 €16 od €7,10
Skladom Skladom Zvoľte variant
Variant

Mango sa v našich končinách pokladá za jedno z exotických ovocí, vypestovať ho v našich podmienkach by bola márna snaha. A pritom je pre zdravie tak veľmi prospešné - obsahuje veľmi veľa vitamínov a minerálnych látok. Túto pochúťku u nás v Naturali nájdete v podobe lyofilizovaných plátkov. Mango je na zahryznutie troška tvrdšie a vždy záleží na konkrétnej odrode, dĺžke doby sušenia a zbere. Odporúčame ho namočiť alebo nakrájať do kaše či vločiek.

Detailné informácie

Podrobný popis


 

Ako pôsobí na naše zdravie?

Je všeobecne známe, že konzumácia ovocia je jedným zo základných pilierov zdravej výživy. Každý druh ovocia obsahuje mnoho bioaktívnych látok, prospešných pre zdravie, no každé ovocie je jedinečné nielen zložením, ale aj chuťou. Mango obsahuje veľmi širokú škálu zdraviu prospešných látok, napríklad až 60% odporúčanej dennej dávky vitamínu C, 20% ODD vitamínu B9, 10% ODD vitamínov B6, A a E. Okrem toho obsahuje aj ďalšie vitamíny zo skupiny B a K, a je dobrým zdrojom medi, draslíka, mangánu a horčíka. 

Naše bunky majú vyvinuté svoje antioxidačné systémy (enzým kataláza, superoxid dizmutáza, glutatión peroxidáza…), ktoré neutralizujú kyslíkové radikály. Ak by sa neodstránili, ale naopak, dochádzalo by k ich akumulácii, mohli by spôsobiť poškodenie buniek, spojené s procesmi starnutia, rakovinovej transformácie, aterosklerózy, infarkt či diabetes. 

Mango, podobne ako iné druhy ovocia, je bohaté na polyfenoly a vitamín C s vysokou antioxidačnou aktivitou. Vitamín E sa stal veľmi skúmanou látkou, pre jeho anti-proliferatívny, pro-apoptotický a anti-angiogenetický efekt na rakovinové bunky. Čo to znamená po našom? Naše bunky majú obmedzenú možnosť delenia, ktorá je zakódovaná v génoch. Pri poškodení DNA sa môžu tieto “tumor-supresorové gény” zmeniť a bunka sa začne nekontrolovateľne deliť (proliferovať), a stráca prirodzenú schopnosť apoptózy (kontrolovaná smrť bunky). Na výživu novej masy buniek sa vytvárajú nové cievy (angiogenéza). Práve týmto procesom dokáže zabrániť vitamín E. Vitamín E má vplyv aj na našu imunitu. Zapája sa do procesov syntézy bielkovín, podporuje rast a vývoj organizmu.

Tieto fytochemikálie sú zodpovedné aj za protizápalové vlastnosti manga. V súčasnosti sa do popredia dostávajú ochorenia čriev, medzi ktoré patria aj zápaly, ako ulcerózna kolitída a Crohnova choroba. V experimentálnych podmienkach bol dokázaný protizápalový účinok manga na stenu čreva. Flavonoidy totiž znižujú hladiny zlúčenín, spojených so zápalom (COX II, iNOS, TNF-alfa).

Mango má tiež gastro-protektívne vlastnosti, čo znamená, že chráni sliznicu žalúdka pred poškodením žalúdočnou kyselinou a alkoholom. Tieto faktory sa môžu podieľať na vzniku žalúdočného vredu.

Plody manga, ale aj listy majú významný hypoglykemický efekt, čo je dôležité v liečbe a prevencii cukrovky.

Antioxidačné vlastnosti sa spájajú aj s protirakovinovým účinkom. Skúmajú sa však najmä látky, obsiahnuté v šupke manga. Dužina, ktorú konzumujeme, obsahuje menej týchto zlúčenín, ale tiež boli dokázané antinádorové vlastnosti v prípade adenokarcinómu hrubého čreva. Šupka sa v niektorých kultúrach konzumuje, avšak má vyššiu pravdepodobnosť vyvolania alergie, pretože obsahuje alergén urushiol. Zároveň sa na nej zachytávajú pesticídy, používané v poľnohospodárstve.

Špeciálnym polyfenolom v mangu je Mangiferin, ktorý má veľmi silnú antioxidačnú aktivitu a pripisujú sa mu aj iné farmakologické účinky, napríklad analgetické, antisklerotické (ochrana ciev), antimiktobiálne, kardioprotektívne, protizápalové, tiež chráni bunky pred poškodením UV-B žiarením.

Mango tiež obsahuje veľmi veľa vitamínu A, približne 10% ODD. Vitamín A má úlohu pri zdravom raste, vývoji, dozrievaní epitelových buniek, pri tvorbe spermií a produkcii testosterónu. Ďalšou dôležitou funkciou je tvorba zrakového farbiva rodopsínu, ktoré je dôležité pre správne videnie. Vitamín A má dôležité postavenie aj pri liečbe kožných ochorení.

Mangán zlepšuje vstrebávanie sacharidov a bielkovín, a tak sa lieskovce výrazne podieľajú na zdravom trávení. Spolu s horčíkom je mangán dôležitý aj pre zdravie kostí, najmä u žien v menopauze, pretože hormonálne zmeny u nich často spôsobujú osteoporózu.


 


 

Nutričné hodnoty (100g): 

Energetická hodnota: 1301 kJ/310 kcal

 mango lyo

mango mikro2

*ODD=odporúčaná denná dávka 


 

Zloženie:100% lyofilizované mango
Krajina pôvodu: Nemecko
Skladovanie: Skladujte v suchu a tme, pri teplote 15 - 18 ° C.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz